Portrait - 2019

Carla:

Geb. 18-05-1949 in Zuid Limburg, Nederland.

Vormgevend kunstenaar en edelsmid.
Gespecialiseerd in de koud smeedbare (zachte) metalen.

De zachte metalen:

Deze zijn koud smeedbaar en daardoor ideaal voor de beeldhouwer/edelsmid.
Bij iedere menging (legering) van koper met goud, zilver, platina, palladium, lood, nikkel, zink, tin en aluminium ontstaan er weer metalen met nieuwe structuren, eigenschappen en kleuren, zoals wit- groen- geel- en roodgoud in verschillende karaten, zilver in verschillende gehaltes, alpaca (nieuw zilver), messing, tombak en verder alle bronzen.

Opleidingen:

Gevolgd aan De Maastricht Academy of Fine Arts and Design en onderdeel van de faculteit van de Kunsten van Zuyd Hogeschool, de toenmalige Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten Maastricht.
Na een aantal jaren voor de opleiding Modevormgeving en Ontwerpen gekozen te hebben, is zij eind 1969 overgestapt naar de Afdeling Vormgeving in Metalen en Kunststoffen.
In 1973 behaalde zij haar HBO Bachelor en kreeg daarmee ook haar meesterteken.

Haar docenten:

Beeldhouwer Piet Killaars (1922-2015)
Constructeur Kees van de Vosse (1922-1998)
Edelsmid Fons Paanakker (1915-1985)
Deze laatste was een oud-leerling van Frans Zwollo jr., de zoon van de beroemde zilversmid Frans Zwollo sr. (1872-1945) die in 1897 in Nederland de eerste leraar in de drijfkunst werd.

Haar werk:

Dit bestaat uit draagbare sieraden waarin duidelijk haar opleidingen Modevormgeving en Beeldhouwen tot uiting komen.
Elk sieraad van haar is uniek, aards en haar gevoel voor schaal, maat en kleur bepalend.
Haar onmisbare inspiratiebronnen zijn reizen en uitwisselingen met andere culturen en naturen.

Andere activiteiten:

Lesgeven en/of begeleiden:
Aan de Vrije Academies in Den Haag en Leidschendam tot 1987 en in Gouda tot 1991.
In 1988 richtte zij de Breston Academie Scheveningen op, een school voor vormgeving in de koud smeedbare (zachte) metalen, waar zij 25 jaar lesgaf.
Op 1 januari 2014, het jaar waarin Carla 65 werd, hield deze school voorgoed op te bestaan omdat er geen gedreven opvolgers waren.
In 2005 en 2006 doceerde zij aan het Canadore College tijdens de Summer School of Arts “Artsperience” en in de studio van Jana Brogan, beiden in North Bay, Ontario, Canada.
Carla is werkend lid van de Haagse Kunstkring , het Kunstenaarscollectief Art&Jazz en de Rijswijkse Stichting Kunstenaars Arti-Shock, gelegen in het hart van Den Haag, Scheveningen en Rijswijk.

Exposeren:

Samengevat overzicht:

Carla heeft vele exposities achter de rug in eigen woonplaats en omgeving, op kunstbeurzen en op uitnodiging van galeries in binnen- en buitenland.
Of het nu in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Canada, Groenland of Malta was, het liefs exposeerde ze in haar eigen werkplaats samen met andere kunstenaars en talentvolle leerlingen.

- In 1970 had zij haar eerste binnenlandse expositie, op uitnodiging van de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten Maastricht, in het Jaarbeursgebouw te Utrecht met het tonen van een kandelaar, gemaakt uit een vierkante plaat alpaca.
- In 1993 had zij haar eerste buitenlandse expositie in Brussel, België, op uitnodiging van onze toenmalige permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de EU, Dr. Bernard R. Bot en Ms. Christine Bot-Pathy in samenwerking met Les Femmes d’Europe - Women of Europe.
- In 1970 won zij tijdens een modeshow in de Berchmans Sociëteit Maastricht de eerste prijs voor haar creatie Tuniek & Tiara, gemaakt uit een lap jute en een plaat zink.
- In 1973 publiceerde het Nederlandse vakblad “Edelmetaal” de eerste foto van haar werk, een broche (de nar) gemaakt uit snippers messingafval.

Komende exposities:

2019
Januari - Galerie Arti-Shock, Rijswijk “KERSVERS” de nieuwe leden van Arti-Shock exposeren.
Carla is in september 2018 lid geworden.
April - Galerie Haagse Kunstkring, ledenpresentatie 2019 “PORTRET”.
Juli & augustus - Tuin Haagse Kunstkring, workshop “ALLES VAN HOUT 2019”.
Augustus - Galerie Haagse Kunstkring, expo “ALLES VAN HOUT & NATUUR 2019”.
Oktober - Muzee Scheveningen, de 6de “SCHEVENINGSE SALON”.

2020
November - Galerie Art-Shock, Rijswijk, “SOLO”.

Fotopresentaties

Bekijk de foto’s die in de periode 1988-2014 zijn gemaakt op de Breston Academie Scheveningen.

 

Meesterteken Carla Krutzen

Copyright © Carla Krutzen 2008-2020 | website: xipe